Jag har kollat lite på matprogram på tv. Några som jag fastnat lite framför är av karaktären ”restaurang i mitt vardagsrum” och liknande format. Det som slår en är att man ska komplicera allting. Det ska lagas restaurangmat hemma. Fast man inte har restaurangkök, eller kockar, eller kunskapen. Man lägger sin lilla budget på massor med ingredienser och dyra sådana. Råvaror med högt pris för god kvalitet är ju helt ok. Men varför gör man det så svårt?
Man väljer en förrätt som måste göras klart precis innan servering och en dessert som man inte heller kan förbereda, helst med hemgjord glass. Resultatet blir kaos. Gästerna får inte in maten, de som serverar är stressade och det stackars paret som lagar maten dricker i panik upp huvudrättsvinet för att lugna nerverna som är spända som fiolsträngar eftersom man tillbringat två dygn med att bråka om dukningen. Det blir bra tv men folk är ju idioter.
Varför inte göra en enkel förrätt som går att förbereda, ävenså en dessert. Sen lägger man krutet på huvudrätten, köper bra råvaror och lagar till utan krusiduller och tjafs. Enkelt, vällagat och gott. Hur svårt kan det vara? Varken värdparet eller gästerna behöver känna sig stressade och man slipper hitta på obskyra musikinslag för att maskera att man inte hinner med eller har felplanerat.
Men är det inte så här vi alltid gör med allting. Vi är så stressade att vi inte hinner ta det lugnt och hitta det enkla i tillvaron. Vi ska ha hundra projekt på gång, shoppa tills vi stupar och krisa på fredagskvällen för att vi inte hinner ta det lugnt.
Igår kväll tog jag en promenad med mitt favoritsällskap. Det var det bästa jag gjort på länge. Ingen lång planering, ingen stress, bara promenera och samtala. Bästa! Det ska jag göra oftare.
Tips: köp en god lufttorkad skinka, lite salami med chili, ett gott bröd. Gör en enkel sallad, doppa brödet i god olivolja med salt och njut. Kanske en Chianti? Livsnjutning!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar